راهنمای نحوه پایش و نظارت پس از فروش ایمنی و عملکرد تجهیزات و ملزومات پزشکی توسط شرکت های تولید کننده و وارد کننده تجهیزات پزشکی
ایمنی و عملکرد تجهیزات پزشکی می بایست به صورت مستمر و در طول عمر مفید آنها پایش شود. این موضوع به دو مرحله کلی پیش از عرضه تجهیزات پزشکی به بازار مصرف و پس از عرضه به بازار مصرف، تقسیم می شود.
ارزیابی های قبل از ورود به بازار مصرف، توسط شرکت تولید کننده و سازمان های نظارتی در ارتباط با کیفیت، ایمنی و عملکرد انجام می شود. با این حال، ممکن است پس از عرضه تجهیزات پزشکی به بازار مصرف، مشکلاتی ایجاد شود. اگرچه تجهیزات پزشکی پس از ارزیابی، تولید و توزیع میشوند، ریسک ها و مشکلات مرتبط با ایمنی و عملکرد وسیله پزشکی در طول عمر مفید آن ،به طور کامل قابل شناسایی و حذف نیستند. لذا تجهیزات پزشکی در زمان عرضه به بازار مصرف ،همچنان دارای ریسک باقیمانده هستند. در این خصوص اقدامات مربوط به کاهش ریسک و پذیرش ریسک باقیمانده بر اساس اصول مدیریت ریسک اتخاذ می شود. فعالیتهای طراحی و تولید تجهیزات پزشکی اطمینان حاصل میکند که ریسکهای باقیمانده با توجه به مزایای پیشبینیشده، قبل از عرضه محصول به بازار مصرف، قابل قبول هستند. لیکن مهم است که به جمعآوری و ارزیابی اطلاعات مربوط به وسیله پزشکی، پس از عرضه به بازار مصرف، برای برآورده کردن الزامات پایش و نظارت محصول، فرآیندها و همچنین اطمینان از قابل قبول ماندن ریسک باقیمانده با توجه به مزایا، ادامه داد.
فرآیندهای مناسب برای جمع آوری و تحلیل اطلاعات، پس از تولید و فروش وسیله پزشکی، امکان تشخیص زودهنگام هرگونه مشکلات کیفی و اثرات نامطلوب را فراهم می کند. این فرآیندها همچنین میتوانند فرصت هایی برای بهبود ،همانطور که در 13485 مشخص شده ،یا ارتباط احتمالی با ایمنی، همانطور که در 14971 مشخص شده را نشان دهند.
پایش و نظارت پس از فروش ایمنی و عملکرد، فرآیندی است که شرکت عرضه کننده را قادر میسازد چنین نظارتی را با جمع آوری دادههای حاصل از استفاده واقعی از تجهیزات پزشکی، تجزیه و تحلیل این داده ها و سپس استفاده از این در فرآیندهای مربوطه مانند مدیریت کیفیت، تولید و مدیریت ریسک، انجام دهد. گستره فرآیند پایش و نظارت پس از فروش ایمنی و عملکرد، باید متناسب با وسیله پزشکی و میزان استفاده از آن باشد.
این راهنما یک فرآیند فعال [1]و سیستماتیک را تشریح می کند که شرکت می تواند برای جمع آوری و تحلیل داده های حاصل از فعالیت های پس از فروش، استفاده نماید .نتیجه جمع آوری و تجزیه و تحلیل تجربیات استفاده واقعی از تجهیزات پزشکی، تصمیم گیری در خصوص نیاز به اقدامات بیشتر است. به عنوان مثال، اعمال بازخورد در فرآیند مدیریت ریسک، گزارش حوادث به سازمان نظارتی، انجام یک اصلاح و یا اقدام اصلاحی ایمنی میدانی که از طریق اطلاعیه ایمنی به کاربران اعلام می شود. به طور کلی از خروجی فرآیند پایش و نظارت پس از فروش می توان در موارد ذیل استفاده نمود:
[1] Proactive
یکی از الزامات اصلی جهت دریافت نامه رفع تعهد ارزی خالی بودن مناسب انبار مجازی تجهیزات پزشکی است. برای این موضوع می توان توسط منوی “XML زنجیره توزیع” در سامانه IMED اقدام به خالی کردن انبار مجازی تجهیزات پزشکی شرکت واردکننده تجهیزات پزشکی و توزیع کننده تجهیزات پزشکی و تولید کننده تجهیزات پزشکی نمود.
مزایای XML انبار مجازی IMED
چگونه انبار مجازی تجهیزات پزشکی را راحت و سریع خالی کنیم؟
جهت مشاوره و راهنمایی در روزهای کاری و از ساعت 09:00 تا 18:00 با شماره پشتیبانی (09910801525) تماس برقرار نمایید.
پایش و نظارت پس از فروش، مجموعه فعالیت هایی است که توسط تولیدکنندگان یا وارد کنندگان برای جمع آوری و ارزیابی اطلاعات مرتبط با تجهیزات پزشکی عرضه شده در بازار مصرف و شناسایی نیاز به انجام هرگونه اقدام، انجام میشود. پایش و نظارت پس از فروش، ابزاری حیاتی است تا اطمینان حاصل شود که تجهیزات پزشکی همچنان ایمن و مطلوب عمل میکنند و اطمینان حاصل شود که اگر ریسک استفاده از تجهیزات پزشکی بیشتر از منافع آن باشد ،اقدامات مورد نیاز انجام شود.
این ابزار نظارتی، نیازمند پیاده سازی و اجرای یک سیستم پایش و نظارت پس از فروش ایمنی و عملکرد، توسط شرکت است. حداقل الزامات این امر ،دریافت و ارزیابی بازخوردها می باشد، اما می بایست آن را به فعالیت های دیگر گسترش داد. این ابزار همچنین شامل فعالیتهای نظارتی اداره کل امور تجهیزات و ملزومات پزشکی از این پس ،اداره کل نامیده می شود است که در پاسخ به گزارشهای دریافتی در خصوص موضوعاتی نظیر مشکلات کیفی ،عوارض جانبی و حوادث اقدام مینماید. به طور کلی، اقداماتی که توسط شرکت عرضه کننده انجام می شود، تحت عنوان پایش پس از فروش [1]و اقداماتی که توسط سازمان نظارتی نظیر اداره کل انجام می گردد، تحت عنوان نظارت بر بازار مصرف [2]نامیده می شود .این اصطلاحات ارتباط نزدیکی با هم دارند. تجربیات بدست آمده از استفاده کاربران از تجهیزات پزشکی به شرکت گزارش می شود. شرکت حوادث و مشکلات کیفی را به سازمان نظارتی اداره کل گزارش می دهد و با آنها را در مورد اقدامات مورد نیاز، هماهنگی می نماید. اداره کل نیز تحقیقات انجام شده توسط شرکت و اقدامات بعدی را نظارت خواهد کرد.
در طول سالهای گذشته، پیشرفتهای متعددی بر سیستمهای پایش پس از فروش ایمنی و عملکرد، تأثیر گذاشته است. به عنوان مثال مقررات جدید اتحادیه اروپا در مورد تجهیزات پزشکی (MDR) الزامات بیشتری را در مورد پایش و نظارت پس از فروش و نحوه استفاده از دادههای آن به عنوان مثال به روزرسانی فایل مدیریت ریسک و ارزیابی بالینی تعیین میکند.
استاندارد 13485 در سیستم مدیریت کیفیت تجهیزات پزشکی نیز مستلزم وجود یک سیستم پایش و نظارت پس از فروش است. علاوه بر این، در استاندارد 14971 در مورد مدیریت ریسک تجهیزات پزشکی نیز الزامات پایش و نظارت پس از فروش تقویت شده است. منابع فوق و این راهنما، چارچوبی را برای انجام پایش و نظارت پس از فروش و استفاده از داده های مربوطه برای اطمینان از استمرار کیفیت، ایمنی و عملکرد تجهیزات پزشکی فراهم میکنند .
پایش و نظارت پس از فروش ایمنی و عملکرد، جهت کلیه تجهیزات پزشکی ضروری است تا امکان بهبود مستمر آنها فراهم شود. اگرچه مسئولیت مستقیم آن بر عهده کاربر یا بیمار نمی باشد، اما بیشتر اطلاعات مربوط به ایمنی و عملکرد تجهیزات پزشکی از بازخورد آنها ناشی می شود. از سوی دیگر، اگر تجهیزات پزشکی موجود در بازار، ایمنی و عملکرد مطلوبی داشته باشند، کاربران و بیماران سود خواهند برد. بنابراین آنها باید تشویق شوند تا بازخوردشان را به شرکت ارائه دهند و شرکت نیز باید دریافت چنین بازخوردی را از آنها تسهیل نماید.
مخاطبان این راهنما عبارتند از تولیدکنندگان تجهیزات پزشکی و فعالان اقتصادی آنها در زنجیره تامین تجهیزات پزشکی، وارد کنندگان تجهیزات پزشکی، ارائه دهندگان خدمات بهداشتی درمانی و بیماران. روال های پایش و نظارت پس از فروش توضیح داده شده در این راهنما، بخشی جدایی ناپذیر از سیستم مدیریت کیفیت QMS می باشد.
پایش و نظارت پس از فروش وابسته به داده ها و اطلاعاتی است که میتوان جمع آوری نمود. در پایش و نظارت پس از فروش ایمنی و عملکرد، شرکت ابتدا باید اهداف فعالیت های پایش و نظارت پس از فروش را برای هر وسیله پزشکی یا گروهی از تجهیزات پزشکی مشخص کند. سپس ،شرکت باید تصمیم بگیرد که کدام منابع برای تحقق این اهداف مورد نیاز است و بر این اساس، داده ها را جمع آوری و تجزیه و تحلیل نماید.
ابتدایی ترین شکل پایش و نظارت پس از فروش که همیشه باید انجام شود، نظارت واکنشی منفعلانه پس از فروش [3]است. نظارت واکنشی پس از فروش از طریق دریافت و ارزیابی بازخوردها انجام می شود. تمام بازخوردها برای تعیین اهمیت موضوع و تعیین اینکه آیا باید به اداره کل گزارش شود، ارزیابی می شوند .معمولا در این خصوص، تجزیه و تحلیل علل ریشه ای انجام می شود و اقدامات بعدی مورد نیاز از جمله اقدامات اصلاحی تعیین و انجام می شود.
در پایش و نظارت فعال پس از فروش[4] ، شرکت منتظر ارسال بازخورد توسط کاربر نمی ماند و به صورت دوره ای نسبت به جمع آوری اطلاعات در خصوص محصول خود اقدام می نماید. از جمله از طریق نظارت کاربران در طول آموزش یا پشتیبانی، متون علمی، همایش ها و اطلاعات پایش سایر برندها از جمله فراخوان های ایمنی ،[5] اطلاعیه های ایمنی میدانی ها و غیره.
[1] Post- market surveillance
[2] Market surveillance
[3] Reactive post-market surveillance
[4] Proactive post-market surveillance
[5] Recalls
یکی از خدمات مجموعه پیشرو سلامت پارس، ثبت کامل شرکت توزیعی و دریافت مجوز توزیع تجهیزات پزشکی به شرح زیر می باشد.
راهنمای جامع مجوز توزیع تجهیزات پزشکی
جهت مشاوره و راهنمایی در روزهای کاری و از ساعت 09:00 تا 18:00 با شماره پشتیبانی (09910801525) تماس برقرار نمایید.
مطابق با الزامات تعیین شده در 13485 و 14971 ، شرکت یک یا چند فرآیند را برای جمع آوری و تجزیه و تحلیل داده های ناشی از فعالیت های تولید و پس از تولید ایجاد می کند. سپس این اطلاعات می تواند به عنوان ورودی در تولید محصول، فرآیندهای مدیریت ریسک، تعیین دستیابی به اهداف کیفیت یا سایر اقدامات برای بهبود استفاده شود. به طور کلی ،پایش و نظارت پس از فروش به منظور اهداف اصلی زیر است:
الف- پایش و نظارت ایمنی و عملکرد تجهیزات پزشکی
فعالیتهای پایش و نظارت پس از فروش کمک میکند تا اطمینان حاصل شود که دادههای موجود برای کمک به تصمیمگیری درباره ایمنی و عملکرد یک وسیله پزشکی مطابق با حیطه کاربرد آن، تجزیه و تحلیل میشوند. پایش و نظارت پس از فروش بر سایر فرآیندهای ایجاد شده در سیستم مدیریت کیفیت از جمله بهبود، طراحی و توسعه، مدیریت ریسک، ارزیابی بالینی یا ارزیابی عملکرد و دریافت بازخورد، تاثیر گذار است.
ب- رعایت الزامات قانونی
این راهنما حاوی روش هایی است که می توان از آنها برای برآوردن الزامات قانونی استفاده کرد .
پ- کمک به مدیریت چرخه عمر محصول
پایش پس از فروش ایمنی و عملکرد همچنین میتواند تشخیص دهد که آیا وسیله پزشکی از جدیدترین فن آوری ها و روش ها استفاده نموده است یا خیر. این اطلاعات میتوانند باعث تغییر در طراحی، تغییر در حیطه کاربرد، طراحی یک وسیله جدید پزشکی یا حذف وسیله پزشکی از بازار شود .پایش پس از فروش میتواند اطلاعات استفاده واقعی از تجهیزات پزشکی را تولید کند.
دریافت نمایندگی خارجی و اخذ IRC وارداتی با پیشرو سلامت پارس
اگر به دنبال توسعه کسبوکار خود در حوزه تجهیزات پزشکی و دارویی هستید، پیشرو سلامت پارس بهترین انتخاب شماست! با ارائه خدمات تخصصی و سریع در زمینه اخذ نمایندگی از برندهای معتبر خارجی و دریافت کد IRC وارداتی، در کوتاهترین زمان ممکن وارد بازار بینالمللی شوید.
مزایای همکاری با ما:
چگونه نمایندگی خارجی تجهیزات پزشکی و IRC بگیریم؟
جهت مشاوره و راهنمایی در روزهای کاری و از ساعت 09:00 تا 18:00 با شماره پشتیبانی (09910801525) تماس برقرار نمایید.
طرح پایش و نظارت پس از فروش[1] مشخص می کند که چگونه شرکت قصد دارد داده های مربوط به استفاده از وسیله پزشکی را در طول چرخه عمر آن، جمع آوری و تحلیل نماید.
شرکت باید اطمینان حاصل کند که فعالیت های پایش پس از فروش مطابق با روش های تعیین شده انجام می شود و نتایج این گونه فعالیت ها، ارزیابی و مستند می شوند. فعالیت های پایش و نظارت پس از فروش باید قبل از عرضه اولیه تجهیزات پزشکی به بازار مصرف ،برنامه ریزی شده و در صورت لزوم در طول چرخه عمر محصول به روز شوند.
طرح پایش و نظارت پس از فروش حاوی موارد زیر است.
الف- محدوده طرح
ب- اهداف طرح
پ- مسئولیت ها و اختیارات ت- نحوه جمع آوری داده ها ث- نحوه تجزیه وتحلیل داده ها
ج- نتایج تجزیه و تحلیل داده ها
علاوه بر عناوین اصلی فوق ،طرح پایش و نظارت پس از فروش، حداقل باید موارد ذیل را نیز پوشش دهد.
تشریح یک فرآیند فعال و سیستماتیک برای جمع آوری هر گونه اطلاعات مرتبط. این فرآیند باید امکان توصیف صحیح عملکرد و ایمنی وسیله پزشکی را فراهم کند و همچنین باید امکان مقایسه بین این وسیله و محصولات مشابه موجود در بازار را فراهم کند.
روش های موثر و مناسب برای ارزیابی داده های جمع آوری شده و توجیه علت انتخاب این روش ها و دلایل مناسب بودن آنها
تعیین شاخص ها و مقادیر آستانه که در ارزیابی مستمر تجزیه و تحلیل مزایا-ریسک و مدیریت ریسک استفاده می شوند. به همراه توجیه علت انتخاب و دلایل مناسب بودن آنها.
روش ها و ابزارهای موثر و مناسب برای بررسی بازخوردها از جمله شکایات و تجزیه و تحلیل تجربیات عملی جمع آوری شده از بازار مصرف
روشهای مدیریت حوادث
روش هایی که برای بررسی هرگونه افزایش آماری معنیدار در فراوانی یا شدت حوادث، عوارض نامطلوب، مشکلات کیفی و همچنین دوره زمانی بررسی آنها و نحوه مدیریت آنها استفاده میشود روندها[2]. همچنین توجیه علت انتخاب و دلایل مناسب بودن آن روش ها .
روشهای برقراری ارتباط مؤثر با اداره کل، نمایندگان، توزیع کنندگان و کاربران
اشاره به رویه هایی برای انجام تعهدات شرکت که جهت پایش پس از فروش، مقرر شده است.
رویه های سیستماتیک برای شناسایی و شروع اقدامات مناسب از جمله اقدامات اصلاحی
ابزارهای موثر برای ردیابی و شناسایی تجهیزات پزشکی که ممکن است اقدامات اصلاحی برای آنها ضروری باشد.
طرح مطالعه بالینی پس از فروش یا مطالعه عملکرد پس از فروش
1–3 محدوده طرح
شرکت باید مشخص کند که طرح پایش و نظارت پس از فروش برای چه محصولاتی اجرا می شود، زیرا ممکن است برای تجهیزات پزشکی مختلف، رویکردهای متفاوتی مورد نیاز باشد. این موضوع می تواند نه تنها به دلیل تفاوت در ماهیت تجهیزات پزشکی و خطرات مرتبط با آنها، بلکه به دلیل تفاوت در زمان حضور در بازار و تجربیات به دست آمده باشد .موارد زیر باید هنگام تعریف این محدوده مشخص شود.
نام وسیله پزشکی یا گروهی از تجهیزات پزشکی
طبقه بندی وسیله کلاس خطر وسیله پزشکی
محدوده جغرافیایی که وسیله پزشکی در آن استفاده می شود
طول عمر مورد انتظار وسیله پزشکی، میزان استفاده یا بازه زمانی استفاده از وسیله پزشکی
حیطه کاربرد وسیله پزشکی
داده های موجود مربوط به ایمنی و عملکرد وسیله پزشکی، از جمله داده های بالینی
مرحله کنونی چرخه عمر وسیله، سطح بلوغ محصول و فناوری آن
با در نظر گرفتن محدوده طرح، مقدار داده ها و اطلاعات حاصل جهت تایید ایمنی و عملکرد محصول باید کافی باشد .
گستره فعالیتهای پایش و نظارت پس از فروش به عوامل متعددی مانند خطرات مرتبط با وسیله پزشکی، منابع دادهای انتخاب شده ،یا میزان اطمینان مورد انتظار از اطلاعات موجود در مورد ایمنی و عملکرد بستگی دارد. طرح پایش و نظارت پس از فروش باید بخشی از سیستم مدیریت کیفیت باشد و ممکن است شامل ارجاعاتی به سایر اسناد یا رویههای مربوط به فعالیتهای سیستم مدیریت کیفیت باشد.
از آنجایی که یک طرح پایش پس از فروش، گروهی خاص از تجهیزات پزشکی را پوشش میدهد، لذا جهت پوشش سبد محصولات شرکت، ممکن است به چندین طرح نیاز باشد.
[1] Post-market surveillance plan
[2] Trends
مستندات ارائه شده شامل موارد ذیل می شود:
این مستندات برای از مصرفی های تجهیزات پزشکی تا دستگاه ها را پوشش می دهد.
جهت مشاوره و دریافت روش اجرایی و مستندات طرح PMCF در قالب فایل Word می توانید با پشتیبانی تماس برقرار نمایید. امکان سفارشی سازی مستندات PMCF به ازای هر محصول وجود دارد
(ساعات پاسخگویی فقط در روز کاری و از ساعت 9 صبح تا 18)
مستنداتی که ارائه کردیم بر اساس استانداردهای بینالمللی مانند ISO 13485 و ISO 14971 و همچنین راهنماهای مرتبط با Post-Market Clinical Follow-up (PMCF) تهیه شدهاند.
در تدوین این اطلاعات، از منابع زیر بهصورت کلی بهره گرفته شده است:
2–3 اهداف طرح
صرف نظر از وسعت فعالیت های تایید و اعتبارسنجی در زمان طراحی و تولید محصول، همیشه در مورد ایمنی و عملکرد وسیله پزشکی در طول چرخه عمر آن تردید وجود دارد. اهداف طرح پایش و نظارت پس از فروش شامل کاهش عدم قطعیت های شناسایی شده با جمع آوری و تحلیل اطلاعات مرتبط جدید است. طرح پایش و نظارت پس از فروش، اهداف فعالیت های پایش پس از فروش را با در نظر گرفتن چرخه عمر وسیله پزشکی، مشخصات وسیله پزشکی، حیطه کاربرد مورد نظر و الزامات ابلاغی تعیین می کند. این طرح باید نوع و کفایت اطلاعاتی را که جمع آوری می شود به منظور برآورده ساختن اهداف مشخص کند .همچنین میتواند جنبههای مختلف وسیله پزشکی مانند ایمنی و عملکرد ،مناسب بودن کاربری، پذیرش بازار، بازخورد کاربر و هر فرصت دیگری برای بهبود را بررسی کند. در تعیین اهداف طرح پایش و نظارت پس از فروش ،شرکت باید معیارهای قابل اندازه گیری مربوطه، سطوح هشدار و اقدامات را در صورت لزوم مشخص کند.
برای هر طرح پایش و نظارت پس از فروش ایمنی وعملکرد، شرکت حداقل باید اهداف زیر را در نظر بگیرد:
3-3 مسئولیت ها و اختیارات
مدیریت ارشد باید تیم پایش و نظارت پس از فروش ایمنی و عملکرد را تعیین نموده، نقش هریک، مسئولیت ها و اختیاراتشان را برای فعالیت های مربوطه تعریف نماید. همچنین باید از در دسترس بودن منابع مورد نیاز، اطمینان حاصل نماید. تیم پایش و نظارت پس از فروش باید شامل نمایندگانی از واحدهای مختلف باشد، به عنوان مثال از طراحی و تولید، تحقیق و توسعه، مدیریت ریسک، مدیریت کیفیت، رسیدگی به شکایات، تجزیه و تحلیل محصولات برگشتی، ارزیابی محصول، بازاریابی و فروش ،رگولاتوری و خدمات. تعداد افراد درگیر تا حد زیادی به اندازه شرکت، پیچیدگی یا کلاس خطر وسیله پزشکی و مسئولیت های هر فرد بستگی دارد.
4–3 مطالعه بالینی پس از فروش[1]
پس از تایید ورود به بازار مصرف یک وسیله پزشکی، ممکن است همچنان عدم قطعیت در مورد مزایا و ریسک باقیمانده وجود داشته باشد. مطالعه بالینی پس از فروش برای جمع آوری داده های بالینی تکمیلی برای بررسی این ابهامات و پاسخ به موضوعات خاص مربوط به ایمنی، عملکرد بالینی و ریسک باقیمانده محصول، انجام می شود. این مطالعه مسائلی مانند ایمنی و عملکرد طولانی مدت وسیله پزشکی، ظهور حوادث و مشکلات بالینی را بررسی می کند.
مطالعه بالینی پس از فروش، فرآیندی مستمر است که ارزیابی بالینی محصول را در طول عمر مفید آن ،به روز رسانی میکند و بخشی از طرح پایش و نظارت پس از فروش است که باید به آن پرداخته شود. هنگام انجام این مطالعه، شرکت باید به طور فعالانه [2]و واکنشی، [3]داده های بالینی ناشی از استفاده از وسیله پزشکی بر روی انسان را با توجه به حیطه کاربرد آن، جمع آوری و ارزیابی کند. هدف این موضوع ،تایید ایمنی و عملکرد در طول عمر مورد انتظار تجهیزات پزشکی، شناسایی خطرات نوظهور بر اساس شواهد واقعی و اطمینان از قابل پذیرش بودن مستمر خطرات شناسایی شده، می باشد. مطالعه بالینی پس از فروش باید بر اساس روش مستندی که در طرح آن تعیین شده، انجام شود. به طور کلی، اهداف مطالعه بالینی پس از فروش، شامل موارد ذیل است.
الف- تایید ایمنی و عملکرد وسیله پزشکی در طول عمر مورد انتظار آن
ب- شناسایی عوارض جانبی شناخته نشده و پایش عوارض جانبی و موارد منع مصرف شناسایی شده
پ- شناسایی و تجزیه و تحلیل ریسک های نوظهور بر اساس شواهد واقعی
ت- اطمینان از قابل قبول بودن مستمر نسبت مزایا به ریسک وسیله پزشکی
ث- شناسایی استفاده ناصحیح احتمالی از وسیله، با هدف تایید صحت حیطه کاربرد تعیین شده در طرح مطالعه بالینی پس از فروش باید حداقل به موارد زیر پرداخته شود.
در طرح مطالعه بالینی پس از فروش، نکات زیر می بایست مدنظر قرار گیرد.
نهایتا در بخش نتیجه گیری گزارش، انتظار می رود که شرکت یک نتیجه گیری کلی از یافته ها را ارائه کند و آنها را با اهداف طرح مرتبط کند. نتایج باید در ارزیابی بالینی و در مدیریت ریسک در نظر گرفته شود. در نهایت، این نتیجه گیری باید نیاز به اقدامات پیشگیرانه یا اقدامات اصلاحی را نشان دهد. نتیجه گیری همچنین ممکن است به عنوان یک ورودی به طرح مطالعه بالینی پس از فروش باشد.
لازم به ذکر است که در خصوص وسایل تشخیصی آزمایشگاهی، این مطالعات تحت عنوان مطالعه عملکرد پس از فروش [5]اجرا می شود و تفاوت آن در اینست که به جای داده های بالینی، داده های عملکردی مطابق توضیحات فوق، جمع آوری و تحلیل می شوند.
[1] Post-market clinical follow-up (PMCF)
[2] Proactive
[3] Reactive
[4] Product maturity level
[5] Post-market performance follow-up (PMPF)
یکی از خدمات مجموعه پیشرو سلامت پارس،دریافت مجوز کنترل کیفی تجهیزات پزشکی به شرح زیر می باشد.
راهنمای جامع مجوز کنترل کیفی تجهیزات پزشکی
جهت مشاوره و راهنمایی در روزهای کاری و از ساعت 09:00 تا 18:00 با شماره پشتیبانی (09910801525) تماس برقرار نمایید.
طرح پایش و نظارت پس از فروش باید به نحوه جمع آوری و استفاده از داده ها و اطلاعات موجود به ویژه موارد ذیل بپردازد. توضیحات آنها در بخش های بعدی ارائه شده است.
1–4 منابع داده
شرکت باید منابع داده های پایش پس از فروش ایمنی و عملکرد را تعیین و مستند کند. منابع داده باید مناسب ،کافی و قابل اعتماد باشند تا اطلاعات مربوط به اهداف مشخص شده در طرح پایش پس از فروش را ارائه دهند. هنگام انتخاب منابع داده، گروه های مختلف که با وسیله پزشکی سر و کار دارند مانند متخصصان پزشکی و بیماران و شرایطی که در آن وسیله پزشکی استفاده میگردد، می بایست در نظر گرفته شود. کیفیت و یکپارچگی داده ها باید قبل از تجزیه و تحلیل آنها بررسی شود تا اطمینان حاصل شود که اطلاعات قابل اعتماد هستند. به عنوان مثال ،استفاده از داده های غیرقابل تایید می تواند منجر به واکنش بیش از حد شود. بنابراین، ارزیابی داده ها و منابع آن به عنوان بخشی از طرح پایش و نظارت پس از فروش، مهم است.
علاوه بر پایش پس از فروش واکنشی یا منفعلانه بر اساس بازخورد مشتری که همیشه باید وجود داشته باشد، شرکت باید منابع داده مناسب را انتخاب کند تا امکان تحقق اهداف طرح پایش و نظارت پس از فروش فراهم شود. اطلاعات مربوط به محصول ممکن است در منابعی به غیر از بازخورد کاربر در دسترس باشد. به عنوان مثال در متون علمی، خط تولید، سیستم مدیریت کیفیت، بررسی های مدیریتی، نرخ بالای عدم انطباق محصول، ارزیابی ریسک و استانداردهای مربوطه. از متون علمی، شرکت می تواند اطلاعاتی در مورد ایمنی، کیفیت و عملکرد محصول خود یا تجهیزات پزشکی مشابه و در مورد آخرین پیشرفت ها و فن آوری ها به دست آورد. برای اطمینان از به روز بودن محصول، جمعآوری فعال دادهها در مورد تجهیزات پزشکی مشابه، مورد نیاز است. لذا شرکت باید از منابع متنوعی برای پایش و نظارت پس از فروش کیفیت، ایمنی و عملکرد استفاده کند.
منابع داده انتخاب شده باید داده های قابل اعتمادی را ارائه دهند که تصدیق و صحه گذاری آنها نیز می بایست انجام شود. مجموعه داده ها، ترکیبی از هر دو فعالیت فعالانه و واکنشی است. داده های جمع آوری شده باید متناسب با کلاس خطر وسیله پزشکی، حیطه کاربرد آن، سطح بلوغ محصول و فناوری مربوطه باشد تا شناسایی اولیه مسائل ایمنی و عملکرد را تسهیل کند .پیوست 3 شامل فهرستی از نمونه هایی از منابع داده است که می توان آنها را در نظر گرفت.
2–4 تعیین روش های جمع آوری داده
پس از انتخاب منابع داده، روش جمع آوری داده ها از این منابع باید تعیین شود .هنگام تعیین روش جمع آوری داده ،لازم است اطمینان حاصل شود که داده های جمع آوری شده می توانند به روشی معنادار بررسی شوند. چندین روش متداول برای جمع آوری داده ها وجود دارند که می توان آنها را به دو گروه اصلی فعال و واکنشی تقسیم کرد .نمونه هایی از آنها در ذیل اشاره شده است.
به منظور انتخاب روش های مناسب جمع آوری داده ها ،شرکت باید ویژگی های زیر را در نظر بگیرد:
بازه زمانی که داده ها جمع آوری می شود، توسط شرکت تعیین می گردد و باید با هدف مربوطه مطابقت داشته باشد .اطلاعاتی که در این بازه زمانی جمعآوری میشود، باید با وسیله پزشکی و حیطه کاربرد آن نیز متناسب باشد. بازه زمانی می تواند برای هر منبع داده، متفاوت باشد و باید به گونه ای باشد که بتوان داده های کافی را جمع آوری نمود. می توان ترکیبی از بیش از یک روش، بسته به ماهیت وسیله پزشکی انتخاب نمود. در شیوه نامه جمع آوری داده، باید تمام مراحل مورد نیاز برای اطمینان از سازگاری داده های جمع آوری شده، شرح داده شود. باید به مزایا یا معایب روش انتخاب شده توجه شود .
جنبه های مهمی که می بایست در هنگام تدوین این شیوه نامه در نظر گرفته شوند، عبارتند از:
نحوه اطمینان از یکپارچگی و کیفیت داده ها
هر منبع داده ممکن است به روش خاصی برای جمع آوری داده نیاز داشته باشد. همچنین روش تجزیه و تحلیل هر منبع داده ممکن است متفاوت باشد. به عنوان مثال ،روش تجزیه و تحلیل داده ها از متون علمی و تخصص مورد نیاز آن با استخراج اطلاعات از سوابق تعمیر و نگهداری متفاوت است .هنگامی که داده های بیشتری جمع آوری می شود ،می توان یک تحلیل کمی انجام داد. منابع داده مناسب باید انتخاب شوند تا کیفیت داده های مورد تجزیه و تحلیل را به حداکثر برساند.
3–4 دریافت بازخورد
این بخش از تعهدات شرکت جهت پایش و نظارت پس از فروش، بر ارزیابی بازخوردها تمرکز دارد. علاوه بر تولید کنندگان، سایر فعالان اقتصادی نظیر نمایندگان آنها نیز می بایست از طرف تولید کننده، اقدام کنند. بنابراین، باید توافقی بین تولیدکنندگان و فعالان اقتصادی آنها برای دریافت بازخورد از کاربران و ارسال به موقع این بازخورد به تولیدکننده وجود داشته باشد. همچنین از تولید کننده و فعالان اقتصادی نیز خواسته می شود که گزارشهایی را به اداره کل ارسال کنند. با گنجاندن این فعالان اقتصادی، بازخورد بیشتری می تواند جمعآوری شود و در نتیجه اطلاعات بیشتری در مورد ایمنی، کیفیت و عملکرد تجهیزات پزشکی در طول استفاده واقعی بدست آید. فعالان اقتصادی ممکن است بازخورد را نیز بررسی کنند.
دریافت و اقدام بر اساس بازخورد کاربر یا سایر ذینفعان صرف نظر از منابع آنها، ابتدایی ترین شکل پایش پس از فروش ایمنی و عملکرد است که همیشه باید توسط شرکت انجام شود. شرکت باید این امکان را برای کاربران و بیماران فراهم کند تا بتوانند به آسانی بازخورد خود را ارائه دهند. این بدان معناست که روش های ارسال بازخورد باید به راحتی در دسترس باشد و تا حد امکان موانع کمتری را برای ارائه بازخورد ایجاد کند. اطلاعات تماس شرکت باید به گونه ای روی برچسب یا مدارک همراه وسیله پزشکی درج شود. با آسانتر کردن ارائه بازخورد برای کاربران و بیماران، بازخورد بیشتری دریافت میشود و به شرکت اجازه میدهد تا اطلاعات بیشتری در مورد تجربیات ناشی از استفاده واقعی از محصول خود به دست آورد.
بازخوردها باید در اسرع وقت، تجزیه و تحلیل شوند.
بازخورد ممکن است:
[1] recall
به طور کلی در شرایط زیر ،شرکت باید گزارش تحقیقی را در مهلت زمانی تعیین شده در جدول 2 به اداره کل ارسال نماید:
الف- یک تهدید جدی برای سلامت عمومی
هر نوع رویداد یا نقص تجهیزات پزشکی که میتواند منجر به خطر مرگ، وخامت جدی وضعیت سلامت، آسیب جدی یا بیماری جدی بیش از یک بیمار، کاربر یا فرد دیگری شود.
پ- مرگ یا وخامت جدی در سلامت کاربر، بیمار یا شخص دیگری رخ نداده است اما ممکن است رخ دهد.
این موارد می تواند شامل آسیب غیرمستقیم مانند تشخیص اشتباه، تشخیص دیرهنگام، تاخیر در درمان، درمان نامناسب یا عدم درمان باشد. نمونه فرم گزارش تحقیق در پیوست 4 ارائه شده است.
جدول 2– موارد الزامی جهت گزارش به اداره کل
مهلت زمانی گزارش | چه چیزی باید به اداره کل گزارش شود |
بلافاصله پس از اطلاع و حداکثر تا 48 ساعت | تهدید جدی برای سلامت عمومی |
در کوتاه ترین زمان ممکن و حداکثر تا 7 روز تقویمی از زمان اطلاع | مرگ یا وخامت جدی در سلامت کاربر، بیمار یا شخص دیگر |
در کوتاه ترین زمان ممکن و حداکثر تا 10 روز تقویمی از زمان اطلاع | مرگ یا وخامت جدی در سلامت کاربر، بیمار یا شخص دیگری ممکن است رخ بدهد |
در کوتاه ترین زمان ممکن و حداکثر تا 14 روز تقویمی از زمان اطلاع | ایجاد آسیب یا احتمال ایجاد آسیب به کاربر، بیمار یا شخص دیگر |
در صورت لزوم برای اطمینان از گزارش به موقع ،شرکت می تواند گزارش اولیه ای را که ناقص است به اداره کل ارائه دهد و پس از آن، در بازه زمانی توافق شده با اداره کل، گزارش کامل را ارسال نماید.
برای اینکه بتوان اطلاعات مفیدی را از داده های جمع آوری شده از طریق پایش پس از فروش بدست آورد، داده ها باید تجزیه و تحلیل شوند. تجزیه و تحلیل داده ها می تواند از تجزیه و تحلیل کیفی ساده تا تجزیه و تحلیل آماری پیشرفته، متفاوت باشد. هنگامی که از روشهای کمی آماری استفاده میشود، معیارهای تصمیمگیری باید مشخص شوند. تجزیه و تحلیل کیفی اغلب به عنوان گام اولیه مورد نیاز است. داده های به دست آمده از تحلیل کیفی را می توان برای تحلیل کمی نیز مورد استفاده قرار داد. روش تجزیه و تحلیل مورد استفاده، بستگی به نوع داده های جمع آوری شده دارد. روشهای مختلفی جهت تجزیه و تحلیل دادهها وجود دارد که هر کدام مزایا یا محدودیتهای خاص خود را دارند. انتخاب نوع مناسب تجزیه و تحلیل، بستگی به هدف و داده های مربوطه دارد. کیفیت داده ها برای انتخاب روش های مناسب با توجه به مفروضات هر روش، ضروری است. انتخاب روش های آماری به توزیع داده ها نیز بستگی دارد، به عنوان مثال توزیع نرمال در مقابل توزیع پواسون. روش مورد استفاده برای تجزیه و تحلیل داده ها باید به عنوان بخشی از برنامه پایش و نظارت پس از فروش، قبل از شروع جمع آوری داده ها تعریف شود تا اطمینان حاصل شود که نتایج با اهداف تجزیه و تحلیل مطابقت دارند.
انواع گزارش حاصل از تجزیه و تحلیل داده های پس از فروش باید توسط شرکت تدوین و نگهداری شده و در صورت درخواست اداره کل، ارائه شوند. این موارد شامل گزارش اولیه و گزارش نهایی تحقیقات، گزارش تجزیه و تحلیل علل ریشه ای، گزارش اقدامات اصلاحی و اقدامات پیشگیرانه، گزارش اقدامات اصلاحی ایمنی میدانی و اطلاعیه ایمنی میدانی، گزارش مطالعه بالینی پس از فروش یا مطالعه عملکرد پس از فروش و گزارش سالانه پایش و نظارت پس از فروش است.
گزارش ها باید شامل ارجاع به محل جمع آوری داده های اصلی و تجزیه و تحلیل انجام شده و همچنین افراد مرتبط در فعالیت ها باشد. سطح جزئیات موجود در گزارش میتواند به کلاس خطر وسیله پزشکی بستگی داشته باشد.
دادهها پس از جمعآوری و تحلیل باید در فرآیندهای دیگر نیز مانند مدیریت ریسک، مدیریت کیفیت و ارزیابی بالینی استفاده شوند. با استفاده از دادههای پایش پس از فروش، میتوان در مورد تغییرات ریسک، نیاز به ایجاد تغییرات در یک وسیله پزشکی یا به دست آوردن دادههای بالینی بیشتر نتیجهگیری کرد. به طور کلی ،اطلاعات پایش پس از فروش و اقدامات توصیه شده حاصل از آن، می تواند برای فرآیندهای مختلف نظیر موارد ذیل مورد استفاده قرار گیرد:
توجه شود که فعالیتهای پایش پس از فروش، ممکن است بر سایر سیستم ها و مستندات مانند مدیریت ریسک و مدیریت کیفیت تأثیر بگذارد و بنابراین سازگاری دادهها بین مستندات مهم است. ارتباط متقابل بین تمام فرآیندهای مدیریت کیفیت و ارتباط بین بخشهایی که دادههای پایش پس از فروش ایمنی و عملکرد را تولید یا جمعآوری میکنند باید به دقت بررسی شود تا سازگاری بین دادهها و مستندات مختلف حفظ شود.
یکی از خدمات مجموعه پیشرو سلامت پارس، ثبت کامل شرکت تولیدی و دریافت مجوز تولید تجهیزات پزشکی به شرح زیر می باشد.
راهنمای جامع مجوز تولید تجهیزات پزشکی
جهت مشاوره و راهنمایی در روزهای کاری و از ساعت 09:00 تا 18:00 با شماره پشتیبانی (09910801525) تماس برقرار نمایید.
پس از تدوین و اجرای طرح پایش پس از فروش ،شرکت باید به طور دورهای طرح را از نظر کفایت و تناسب خروجی ها نسبت به اهداف طرح، با استفاده از معیارهایی از جمله موارد ذیل بررسی نماید. معیارهای بازبینی طرح می بایست در سیستم مدیریت کیفیت، مستند شود.
شواهد مربوط به بازبینی طرح پایش پس از فروش را می توان با ممیزی شیوه نامه های مربوطه و خروجی های آنها با استفاده از معیارهای فوق جمع آوری نمود. بازبینی طرح باید برای بررسی مدیریت ارائه شود تا اثربخشی فرآیند پایش و نظارت پس از فروش مشخص شود.
طرح پایش و نظارت پس از فروش ایمنی و عملکرد در طول چرخه عمر وسیله پزشکی اجرا می شود. نتایج فعالیت های پایش پس از فروش میتواند نشان دهد که تغییر در بازه های زمانی جمع آوری و بررسی دادهها مناسب بوده است یا خیر. افزایش عوارض جانبی یا روندهایی که نشان دهنده افزایش ریسک وسیله پزشکی است می تواند نشان دهنده این باشد که جمع آوری و تجزیه و تحلیل داده های باید در فواصل زمانی کوتاه تر در نظر گرفته شود. برعکس ،یک روند کاهشی در رویدادهای نامطلوب یا مشکلات کیفی میتواند اجازه جمع آوری و تجزیه و تحلیل داده ها را در فواصل زمانی طولانی تر بدهد.
بازخورد کاربران و بیماران در مورد ایمنی، کیفیت و عملکرد تجهیزات پزشکی از اهمیت حیاتی برخوردار است. بیشتر اطلاعات مربوط به تجربیات حاصل از استفاده عملی از تجهیزات پزشکی از سوی کاربران به دست میآید. تولید کنندگان در صورتی می توانند محصول خود را بهبود بخشند یا مشکلات آنها را برطرف نمایند که از نقاط ضعف، اشکالات و خطرات محصول خود آگاه باشند که یکی از اصلی ترین راه های آن از طریق کاربران یا بیماران می باشد.
بنابراین، نقش کاربران برای ارائه بازخورد در مورد استفاده از تجهیزات پزشکی برای انجام تعهدات پایش و نظارت پس از فروش شرکت ها ضروری است. از آنجایی که تجهیزات پزشکی ایمن و مؤثر برای کاربران مهم است، باید آنها را تشویق نمود تا بازخورد ارائه دهند و در نتیجه نقش خود را در فرآیند پایش پس از فروش بر عهده بگیرند. همچنین کاربران می بایست با شرکت در کلیه موارد مرتبط با ایمنی و عملکرد تجهیزات پزشکی همکاری نمایند.
امکانات نرم افزار +TTAC: شامل گروه های استعلام دارویی و سازمانی و سفارش لیبل اصالت کالا می شود.
مشتمل بر:
برای استفاده از نسخه وب اپلیکیشن برای سیستم عامل IOS کلیک نمایید.
راه های دانلود نرم افزار اندرویدی +TTAC